Julen

En fridfull jul är en lugn jul!

krans

Jul-tindrande barnögon, dofter som bara finns på julen, jul-klappshemligheter, levande ljus och inte minst julmaten. Vi är där nu!

December månad kan vara hektiskt. Vi skriver listor, sover dåligt, planerar, köper en massa och planerar julfirandet! Men ta det lugnt och börja njuta av julen! Köp kaneldoftande ljus och köp hyacinter som doftar såå gott!

Julkort kan du skicka på nätet, det är bara till de som inte har dator som du kan skicka med posten. Ett bra tips är att handla så mycket som möjligt av julklapparna på nätet. Du slipper stressen i att svettas med hundratals andra i butikerna innan julafton.

Julen står för dörren och nu liksom alla år kommer reflexionerna om julens betydelse och värde i vår moderna tid. Är julen fortfarande en familjefest? Var så säker! Det bevisar statistiken klart och tydligt: tre av fyra människor, kvinnor som män, svarade på frågan vad de ”inte ville avstå från”: ”Julhelgen tillsammans med familjen”. Julen har alltid betytt mycket här uppe i Norden. Då får vi äntligen tid för sällskapsspel, långa middagar och pyssel.

Julen är alltså fortfarande fast förankrad i våra seder och bruk, även om mycket har förändrats, alltsedan vårt välståndssamhälle söker sin räddning i konsumtionen. Förr firade man själv julen, medan man idag mer tittar på hur andra firar jul.

Man kan även säga:

vår ”hemmagjorda jul” har mer och mer blivit en ”köpt” jul

Och varför inte?

Fuska men fuska smart! Krydda den färdiga pepparkaksdegen med lite extra kanel, nejlika och ingefära. Köp frysta små köttbullar, stek i smör. Köp färdigkokt skinka som man griljerar själv. Det klassiska tipset att skjuta in en plåt med pepparkakor i ugnen innan gästerna kommer vet väl de flesta. Den ”köpta” julen skiljer sig från den ”hemmagjorda” precis som julkakor från ett storbageri skiljer sig från hembakade kakor av urgamla familjerecept.

Julen är tiden då hemmet kanske fylls av drömmar och dekorationsambitioner för en del. Det här är en tid för pyssel! Att pyssla, julstöka och dekorera huset behöver inte bara innebära stress. För en del är det istället ett sätt att få ut skaparglädjen. Men också en stund för eftertanke och hågkomst. Traditionerna och sakerna minner om gamla tider och om människor som är borta.

Barnens julafton är dagen då tomten kommer, önskelistan realiseras och Disneyfilmerna avlöser varandra i rutan. Vad förenar svenska folket mer än Kalle Anka klockan tre på julafton? Ritualen som många anpassar sig till.

Julen ska vara kravlös!

juljul

Alla människor kämpar för att leva upp till förväntningar. Och just julen är en helg då kraven och förväntningarna är extra höga. Julen ska vara något gott och stå för sammanhang och igenkännande. Dessutom är julen hårt knuten till kärnfamiljen. Allt ska vara som det alltid har varit och många frågar sig inte hur de egentligen skulle vilja ha det.

Det är viktigt att göra en aktiv värdering av julen, i stället för att bara utgå från hur det har varit. Man upprätthåller hela tiden fokus på förut och framtiden, inte här och nu. Man bör fråga sig vad man vill här och nu. Fråga dig själv vad som är det viktigaste med julen, och vad du vill ha ut av den.

De flesta hänger bara med i slentrian, det är mer ”måsten” än ”jag skulle vilja”. Gallra  hårt bland dina ”måsten”.

För att ta sig ur den fällan, är det viktigt att diskutera med sina närmaste hur julen ska se ut. Julen är alltid ”laddad” , det är ju ändå bara en middag som ska ätas med familjen och kanske vänner, det beror på hur det ser ut olika år! Man kan försöka förankra sig i likheterna så att man hittar en gemensam plattform. Sedan kan man diskutera olikheterna. Om man kommunicerar möter man respekt. Försök att förmedla självrespekt, inte skuld och offerkänsla, något vi kvinnor ofta är bra på. Hoppas bara att julhelgen i bästa fall får oss att varva ner och stanna upp en smula. För man måste också unna sig långa sovmorgnar och läsa deckare i soffan! Och dagen efter julafton är en dag då man inte lämnar soffan, äter rester, spelar spel kanske, läser en bok eller tittat på någon film. Sen har man verkligen återhämtat sig från julen!

Vänskap, Värme och Vänlighet

vill jag ha på julen. Att stänga in sig i en konventionell kärnfamilj och stänga ute alla andra, motsäger julens budskap. Det är lätt att kalla julfirandet fånigt och strunta i julen. Varför inte bjuda in den gamla grannen, någon ensam mamma eller någon tonåring? Att våga se igenom såväl rädslan att tränga sig på som rädslan för att verka ”för strikt”, och finna modet att öppna dörren för gamla och unga, vänner och bekanta, människor som lider av ensamhet och utanförskap, infödda svenskar och nyinflyttade.

Mysa, Mat och Medkänsla

Du har rätt att fira som du vill!

 

Julklappsleken

julklappar

Den här trevliga leken har vi som avslutning på julafton. Alla köper 3 saker var på maxvärde 50 kronor och slår in det. Sedan sätter vi oss ner runt klapparna med två tärningar. När man får två av någon siffra får man välja en klapp. Vi fortsätter så tills alla klappar är slut och sen öppnar vi dem. Men det kan vara så att någon blivit utan! Ingen fara! För nu börjar rond två! Vi ställer in timern på 30 minuter och slår tärningen igen, men NU får man ta en klapp från någon när man får två av någon siffra – det brukar bli en hektisk kamp där julklapparna tjuvas och återtjuvas om och om igen. KUL ÄR det!!!